wtorek, 5 marca 2024

Kaszotto grzybowe

Witam,
zapraszam na obiad.
Będziecie potrzebować:

- kasza pęczak,
- suszone borowiki,
- dwie cebulki,
- 250 gram pieczarek,
- mała miseczka bulionu,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- śmietanka 30%,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Pół małej miseczki suszonych grzybów zalewam wrzątkiem.


2. Na łyżce masła klarowanego podsmażam cebulkę.


3. Pieczarki kroję w cienkie plasterki.


4. Wrzucam je do cebuli.


5. Dorzucam surową kaszę.


6. Wlewam na patelnię całą wodę w której się moczyły.


7. oraz pokrojone borowiki.


8. Po trochu dolewam też bulion. Solę i pieprzę.


9. Dolewam pół szklanki wina.


10. Całość gotuję około 30 minut. Dolewam 100 ml śmietanki.


Przed podaniem posypuję posiekaną pietruszką i polewam łyżką oliwy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz