wtorek, 16 stycznia 2024

Zupa z Yam

Witam,

zapraszam na zupę z egzotyczną wkładką.

 Będziecie potrzebować:

- kabanosy z cebulką,

- bulwa Yam,

- dwa ziemniaki,

- cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- pietruszka zielona,

- szczypiorek,

- sól i pieprz,

- płatki migdałów,

- bulion.


Wykonanie:

1. Na suchej patelni prażę dwie garście płatków migdałów. Zdejmuję.


2. Na tą samą patelnię wrzucam drobno pokrojone kabanosy. Obsmażam na rumiano. Zdejmuję.


3.Na tą samą patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę oraz łyżkę masła.


4. Dokładam pokrojony w płatki czosnek.


5. Dodają pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażę 10 minut.


6. Dodaję pokrojoną w kostkę bulwę Yam. Smażę kolejne 10 minut.


7. Przesypuję do garnka. Solę i pieprzę obficie.


8. Zalewam bulionem. Wstawiam na palnik na 30 minut.


9. Przestygniętą zupę przecieram blenderem.


10 Zagrzewam raz jeszcze i dosypuję posiekane zioła oraz kabanosy i migdały.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz