piątek, 19 stycznia 2024

Redańska Żołądkowa Mocna

 Witam,

zapraszam na ziołową wódkę.

Będziecie potrzebować:

- 2 łyżeczki cukru,

- 60 ml wody,

- 120 ml wódki,

- mała laska cynamonu,

- 2 goździki,

- kilka ziaren kminku,

- 5 ziaren kolendry,

- 5 ziarna ziela angielskiego,

- kawałek skórki pomarańczy.



Wykonanie:

1. W suchym garnku, na średnim palniku rozpuszczam cukier.


2. Potrząsam lekko garnkiem, żeby cukier równo się rozpuszczał. Zmniejszam palnik, smażę jeszcze 2 minuty aż nie nabierze bursztynowego koloru.


3.  Dolewam wodę, podkręcam palnik i mieszam aż się cukier całkowicie rozpuści.


4. Wyłączam palnik i zostawiam do ostygnięcia. 


5. Skórkę pomarańczową sparzam wrzątkiem,


6. Przygotowuję pozostałe, ziołowe przyprawy.


7. Przestygnięty karmel wlewam do sporego słoika i dolewam do niego wódkę.


8. Dokładam cynamon.


9. Skórkę pomarańczową.


10. i pozostałe przyprawy ziołowe.


11. Zakręcam szczelnie. Wstawiam na 24 godziny do szafki, czasem potrząsając słoikiem.


12. Odcedzam.


Słoik z alkoholem trzymam w szafce kuchennej.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz