czwartek, 25 stycznia 2024

Ryż z fasolką szparagową

Witam,
zapraszam na danie zbożowe.

Będziecie potrzebować:

- torebka ryżu,
- fasolka szparagowa,
- kawałek selera naciowego,
- papryka czerwona świeża,
- cebula czerwona,
- cytryna,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- koper włoski suszony,
- bazylia suszona,
- papryka słodka,
- kminek mielony.


Wykonanie:

1. Na rozgrzaną oliwę wkładam pokrojony seler.


2. Dokładam pokrojoną w piórka cebulę.


3. Dodaję 200 gram fasolki szparagowej.


4. Pokrojoną w pareczki paprykę.


5. Dosypuję sól, pieprz i słodką paprykę.


6. Dolewam 100 ml zimnej wody i gotuję 10 minut.


7. Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.


8. Odcedzam go.


9. Dorzucam do gotujących warzyw.


10. Dorzucam szczyptę kminku i bazylii. Mieszam i wyłączam od razu.


Podaję chwilę po przygotowaniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz