wtorek, 10 stycznia 2023

Tapenada z oliwek

 Witam,

zapraszam na wykwintne danie.

Będziecie potrzebować:

- zielone oliwki bez pestek,

- oliwa z oliwek,

- kapary,

- sól i pieprz,

- filety z Anchois,

- ząbek czosnku,

- sok z cytryny,

- tymianek.


Wykonanie:

1. Bo blendera wrzucam ząbek czosnku, dwie łyżki kaparów i dwie szczypty tymianku.


2. Dodają dwa filety z Anchois, mały słoiczek oliwek, dwie  łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz.


3. Mielę wszystko niezbyt intensywnie. Poprawiam jeszcze ewentualnie.


Tapenadę podają na zimno, do kanapek, lub gorąco, jako dodatek do sosów.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz