poniedziałek, 9 stycznia 2023

Korzenna orzechówka

 Witam,

zapraszam na domową nalewkę.


Będziecie potrzebować:

500 g zielonych orzechów włoskich,

- wódka,

- miód,

- laska wanilii,

- cynamon,

- anyż,

- goździki,

- zielony pieprz,

- ziele angielskie.


Wykonanie:

1. Orzechy myję dokładnie pod bieżącą wodą.


2. Starannie ocieram je na ściereczce.


3. Do moździerza wkładam wszystkie suche przyprawy z łupinkami. 


4. Ucieram je starannie.


5. Orzechy kroję na ćwiartki, wrzucam do dużego słoika.
Uwaga! Orzechy bardzo brudzą. Radzę ciąć ja w rękawiczkach kuchennych.


6. Do orzechów dokładam pokrojoną drobniej wanilię oraz trzy łyżki miodu.


7. Dosypuję utarte przyprawy.


8. I całe opakowanie cynamonu.


9. Zalewam pół litra wódki.


10. Odstawiam zamknięty słoik do szafki na dwa tygodnie.


11. Po tym czasie przecedzam przez kilkakrotnie złożoną gazę.


12. Dolewam jeszcze 200 ml wódki.


13. Odstawiam na 12 miesięcy w zamkniętym słoiku by nalewka "dojrzała".


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz