poniedziałek, 11 czerwca 2018

Szwedzkie kotleciki

Witam,
zapraszam na klopsiki z Ikea.


Będziecie potrzebować:

- mięso mielone wołowe,
- kminek mielony,
- sól i pieprz,
- śmietanka 12 %,
- jogurt naturalny,
- koperek,
- żurawina do mięs i serów,
- olej,
- wódka.


Wykonanie:

1. Do mięsa mielonego dodaję trochę sol i kminku oraz dużo pieprzu i posiekanego koperku.


2. Zagniatam, foruję małe klopsiki.


3. Smażę na rozgrzanym oleju.


4. Do lekko brązowych klopsików dokładam trzy łyżki żurawiny i dolewam dwie łyżki wódki.


5. Podpalam i zostawiam do całkowitego wypalenia.


6. Wlewam pół szklanki śmietanki 12 % i niezwłocznie wyjmuję klopsiki.


Dolewam trzy łyżki jogurtu naturalnego i lekko solę. Zagotowuję sos.
Sos podaję w sosjerce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz