Witam,
zapraszam na klopsiki z Ikea.
Będziecie potrzebować:
- mięso mielone wołowe,
- kminek mielony,
- sól i pieprz,
- śmietanka 12 %,
- jogurt naturalny,
- koperek,
- żurawina do mięs i serów,
- olej,
- wódka.
Wykonanie:
1. Do mięsa mielonego dodaję trochę sol i kminku oraz dużo pieprzu i posiekanego koperku.
2. Zagniatam, foruję małe klopsiki.
3. Smażę na rozgrzanym oleju.
4. Do lekko brązowych klopsików dokładam trzy łyżki żurawiny i dolewam dwie łyżki wódki.
5. Podpalam i zostawiam do całkowitego wypalenia.
6. Wlewam pół szklanki śmietanki 12 % i niezwłocznie wyjmuję klopsiki.
Dolewam trzy łyżki jogurtu naturalnego i lekko solę. Zagotowuję sos.
Sos podaję w sosjerce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz