Witam,
zapraszam na podstawy kuchni poznańskiej.
Będziecie potrzebować:
- dwa duże ziemniaki,
- sól i pieprz,
- szczypiorek,
- serek wiejski lub grani.
Wykonanie:
1. Ziemniaki szoruję szczoteczką pod bieżącą wodą. Wstawiam do gotowania w osolonym wrzątku na 20 minut.
2. Ziemniaki wyjmuję z wrzątku, osuszam na kuchennej ścierce.
3. Kroję na cztery części.
4. Każdą ćwiartkę z osobna zawijam w folię aluminiową.
5. Ziemniaki wstawiam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika na 20 minut.
6. W międzyczasie mieszam posiekany szczypiorek z solą i pieprzem.
7. Dokładam serek i mieszam.
Każdą ćwiartkę ziemniaka podaję z kleksem serka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz