wtorek, 13 lutego 2018

Pyry z Gzikiem

Witam,
zapraszam na podstawy kuchni poznańskiej.


Będziecie potrzebować:

- dwa duże ziemniaki,
- sól i pieprz,
- szczypiorek,
- serek wiejski lub grani.


Wykonanie:

1. Ziemniaki szoruję szczoteczką pod bieżącą wodą. Wstawiam do gotowania w osolonym wrzątku na 20 minut.


 2. Ziemniaki wyjmuję z wrzątku, osuszam na kuchennej ścierce.


3. Kroję na cztery części.


4. Każdą ćwiartkę z osobna zawijam w folię aluminiową.


5. Ziemniaki wstawiam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika na 20 minut.


6. W międzyczasie mieszam posiekany szczypiorek z solą i pieprzem.


7. Dokładam serek i mieszam.


Każdą ćwiartkę ziemniaka podaję z kleksem serka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz