czwartek, 15 lutego 2018

Domowe czekoladki

Witam,
zapraszam na mały deserek.


Będziecie potrzebować:

- czekolada gorzka,
- cukier puder,
- galaretka truskawkowa,
- 100 gram truskawek (mogą być mrożone),
- łyżka jakiegoś alkoholu.


Wykonanie:

1. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę nabieram pędzelkiem i smaruję wnętrza małych silikonowych foremek. 


2. Odstawiam do lodówki, żeby czekolada zastygła.


3. Rozmrożone truskawki odsączam z nadmiaru wody.


4. Obsypuję je dwoma łyżkami cukru pudru.


5. Rozgniatam widelcem na dość drobne kawałki. Dolewam łyżkę alkoholu.


6. Masę truskawkową dopełniam zimną wodą do objętości 300 ml. Zagotowuję.


7. Do gorącej masy truskawkowej dosypuję galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do wystygnięcia.


8. Wlewam masę truskawkową w zastygniętą czekoladę.


9. Wstawiam do lodówki żeby zastygła.


10. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę nabieram pędzelkiem i smaruję z góry po masie truskawkowej.


11. Wstawiam do lodówki żeby zastygły.


Gotowe czekoladki wyjmuję z foremek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz