środa, 8 listopada 2017

Udziec jagnięcy pieczony w winie

Witam,
zapraszam na ekskluzywny obiad.


Będziecie potrzebować:

- udziec jagnięcy,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie cebule,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- miód,
- masło,
- musztarda,
- oregano,
- rozmaryn.


Wykonanie:

1. Mięso myję, nacieram po obu stronach solą i pieprzem.


2. Polewam odrobiną oliwy, posypuję oregano i rozmarynem. Odstawiam na godzinę do lodówki.


3. Mięso wykładam do formy żaroodpornej, z góry wciskam w nie czosnek pokrojony w słupki.


4. Układam na nim około 10 łyżeczek masła.


5. W kubku mieszam 125 ml wina.


6. Dodaję do tego łyżkę miodu.


7. oraz dwie łyżki musztardy.


8. Mięso przykrywam, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę.


9. Mięso wyjmuję z piekarnika, obkładam ćwiartkami cebuli.


10. Zalewam sosem.


11. Piekę jeszcze pół godziny.


Podaję z kolorowym ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz