Witam,
zapraszam na ekskluzywny obiad.
Będziecie potrzebować:
- udziec jagnięcy,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie cebule,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- miód,
- masło,
- musztarda,
- oregano,
- rozmaryn.
Wykonanie:
1. Mięso myję, nacieram po obu stronach solą i pieprzem.
2. Polewam odrobiną oliwy, posypuję oregano i rozmarynem. Odstawiam na godzinę do lodówki.
3. Mięso wykładam do formy żaroodpornej, z góry wciskam w nie czosnek pokrojony w słupki.
4. Układam na nim około 10 łyżeczek masła.
5. W kubku mieszam 125 ml wina.
6. Dodaję do tego łyżkę miodu.
7. oraz dwie łyżki musztardy.
8. Mięso przykrywam, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę.
9. Mięso wyjmuję z piekarnika, obkładam ćwiartkami cebuli.
10. Zalewam sosem.
11. Piekę jeszcze pół godziny.
Podaję z kolorowym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz