Witam,
zapraszam na nietypowy ryż do obiadu.
Będziecie potrzebować:
- trzy duże buraki,
- ryż,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- wino białe,
- oliwa,
- jogurt naturalny,
- parmezan,
- masło.
Wykonanie:
1. Buraki obieram i kroję na cienkie, półcentymetrowe plasterki.
2. Układam je na papierze do pieczenia.
3. Solę i pieprzę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
4. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej posiekaną cebulę.
5. Dodaję zmiażdżony czosnek, chwilę smażę razem.
6. Dodaję ryż, smażę, aż cały nie nabierze krystalicznego wyglądu.
7. Wlewam 150 ml wina i 100 ml rosołu, mieszam i czekam aż się zagotuje.
8. Dolewam 150 ml wody, solę i pieprzę. Mieszam.
9. Dolewam cały czas 1,5 litra (ale po 150 ml) mieszam i czekam aż ryż wchłonie całą część wody.
10. Upieczone i zimne buraki wrzucam do blendera. Mielę na dość duże kawałki.
11. Wrzucam je do ryżu.
12. Smażę wszystko jeszcze 5 - 7 minut.
Podaję z odrobiną startego sera, zieloną pietruszką i kleksem z jogurtu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz