wtorek, 31 października 2017

Risotto buraczkowe

Witam,
zapraszam na nietypowy ryż do obiadu.


Będziecie potrzebować:

- trzy duże buraki,
- ryż,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- zielona pietruszka,
- wino białe,
- oliwa,
- jogurt naturalny,
- parmezan,
- masło.


Wykonanie:

1. Buraki obieram i kroję na cienkie, półcentymetrowe plasterki.


2. Układam je na papierze do pieczenia.


3. Solę i pieprzę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.


4. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej posiekaną cebulę.


5. Dodaję zmiażdżony czosnek, chwilę smażę razem.


6. Dodaję ryż, smażę, aż cały nie nabierze krystalicznego wyglądu.


7. Wlewam 150 ml wina i 100 ml rosołu, mieszam i czekam aż się zagotuje.


8. Dolewam 150 ml wody, solę i pieprzę. Mieszam.


9. Dolewam cały czas 1,5 litra (ale po 150 ml) mieszam i czekam aż ryż wchłonie całą część wody.


10. Upieczone i zimne buraki wrzucam do blendera. Mielę na dość duże kawałki.


11. Wrzucam je do ryżu.


12. Smażę wszystko jeszcze 5 - 7 minut.


Podaję z odrobiną startego sera, zieloną pietruszką i kleksem z jogurtu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz