piątek, 17 listopada 2017

Przegrzebki (mauże Sw. Jakuba) smażone w czosnku

Witam,
zapraszam na owoce morza.


Będziecie potrzebować:

- przegrzebki (nie mrożone!),
- sól i pieprz,
- oliwa,
- masło,
- czosnek,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem.


2. Dodaję pokrojony z plasterki ząbek czosnku. Smażę chwilę żeby czosnek się zblanszował.


3. Odgarniam czosnek na bok, wrzucam przegrzebki.


4. Przewracam na drugą stronę. Smażę nie dłużej niż 3 minuty z jednej strony.


5. Sole i pieprzę od strony już usmażonej.


6. Wrzucam posiekaną pietruszkę. Przewracam szybko kilkakrotnie, żeby przegrzebki się otoczyły.


Podaję od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz