Witam,
zapraszam na zjawiskowe śniadanie.
Będziecie potrzebować:
- kalafior (może być mrożony),
- fasolka szparagowa,
- sól i pieprz,
- por,
- cebulka dymka,
- jajka,
- oliwa,
- ocet winny,
- płatki migdałów.
Wykonanie:
1. Na odrobinie rozgrzanej oliwy blanszuję posiekaną cebulę i por.
2. Do gotującej, osolonej wody wrzucam kalafior i fasolkę. Gotuję prawie do miękkości.
3. Warzywa przekładam na patelnię, smażę chwilę ciągle mieszając.
4. W drugim garnku zagotowuję wodę. Solę ją i wlewam dwie łyżki octu. Mieszam wodę w garnku tak, żeby powstał lej i wlewam do niego jajko ówcześnie wbite do filiżanki. Gotuję chwilę nagarniając brzegi na żółtko.
5. Wykładam na podgrzane talerze, na górę wykładam jajko.
Sołę i pieprzę według potrzeby.
Całość dekoruję płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz