wtorek, 3 października 2017

Jajka w koszulkach z warzywami

Witam,
zapraszam na zjawiskowe śniadanie.


Będziecie potrzebować:

- kalafior (może być mrożony),
- fasolka szparagowa,
- sól i pieprz,
- por,
- cebulka dymka,
- jajka,
- oliwa,
- ocet winny,
- płatki migdałów.


Wykonanie:

1. Na odrobinie rozgrzanej oliwy blanszuję posiekaną cebulę i por.


2. Do gotującej, osolonej wody wrzucam kalafior i fasolkę. Gotuję prawie do miękkości.


3. Warzywa przekładam na patelnię, smażę chwilę ciągle mieszając.


4. W drugim garnku zagotowuję wodę. Solę ją i wlewam dwie łyżki octu. Mieszam wodę w garnku tak, żeby powstał lej i wlewam do niego jajko ówcześnie wbite do filiżanki. Gotuję chwilę nagarniając brzegi na żółtko. 


5. Wykładam na podgrzane talerze, na górę wykładam jajko.


Sołę i pieprzę według potrzeby. 
Całość dekoruję płatkami migdałów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz