czwartek, 28 września 2017

Bulion na wędzonce - przepis bazowy

Witam,
zapraszam na zupę z mięsa wędzonego.


Będziecie potrzebować:

- wędzone podgardle wieprzowe,
- sól,
- marchew,
- pietruszka,
- por,
- cebula,
- seler,
- pieprz w ziarnach,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- czosnek.


Wykonanie:

1. Do garnka wkładam pokrojone na drobne części, razem z skórą i kostkami, mięso wędzone. Dodaję przeprawy.


2. Zalewam zimną wodą, dodaję czosnek, pietruszkę i seler naciowy.


3. Dodaję wszystkie pozostałe warzywa. Gotuję 3 godziny na bardzo małym palniku. Od czasu do czasu dolewam z czajnika wrzątku, żeby rosół zbytnio się nie wygotował.


Odcedzam. Solę dopiero przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz