czwartek, 2 lutego 2017

Bulion z kaczki - przepis bazowy

Witam
zapraszam na prostą zupę.


Będziecie potrzebować:

- pół szkieletu kaczki,
- sól,
- pieprz w ziarnach,
- marchew,
- pietruszka,
- por,
- seler,
- cebula,
- zielona pietruszka,
- dwa ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- jałowiec.


Wykonanie:

1. Do garnka wlewam zimną wodę, wrzucam do niej liść laurowy i po kilka ziaren jałowca, ziela i pieprzu.


2. Dokładam umyty wcześniej korpus kaczki. Stawiam na malutki palnik na 2 godziny.


3. W tym czasie przygotowuję warzywa. Czosnek obieram i kroję na połówki.


4. Obieram cebulę, kroję ją na pół.


5. Pora rozkrawam na drobniejsze części.


6. Obieram seler.


7. Po upływie dwóch godzin wrzucam warzywa do do gotującego się korpusu.


8. Po kolejnej godzinie odcedzam rosół i wrzucam do niego ugotowaną marchewkę.


9. Do rosołu dodaję zieloną pietruszkę, podgrzewam jeszcze chwilę, nie zagotowuję.


Rosół z kaczki stanowi doskonałą bazę do wielu zup.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz