piątek, 13 stycznia 2017

Puree paprykowe

Witam,
zapraszam na czerwone puree.


Będziecie potrzebować:

- kilogram ziemniaków,
- świeża papryka,
- sól i pieprz,
- papryka ostra.


Wykonanie:

1. Paprykę układam w kokilce żaroodpornej, polewam oliwą.


2. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, zapiekam 30 minut zerkając czy jest już przypieczona.


3. Upieczoną paprykę wkładam do woreczka foliowego na 10 minut. Zamykam worek.


4. Paprykę wyjmuję z worka, obieram, wrzucam do blendera. Dodaję sól, pieprz, łyżkę oliwy i trochę ostrej papryki.


5. Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku.


6. Kilka ugotowanych ziemniaków dorzucam do blendera. Mielę.


7. Dokładam do odcedzonych i osuszonych ziemniaków.


8.Ugniatam wszystko łyżką do puree. Kosztuję, czy nie trzeba dosolić.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz