Witam,
zapraszam na czerwone puree.
Będziecie potrzebować:
- kilogram ziemniaków,
- świeża papryka,
- sól i pieprz,
- papryka ostra.
Wykonanie:
1. Paprykę układam w kokilce żaroodpornej, polewam oliwą.
2. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, zapiekam 30 minut zerkając czy jest już przypieczona.
3. Upieczoną paprykę wkładam do woreczka foliowego na 10 minut. Zamykam worek.
4. Paprykę wyjmuję z worka, obieram, wrzucam do blendera. Dodaję sól, pieprz, łyżkę oliwy i trochę ostrej papryki.
5. Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku.
6. Kilka ugotowanych ziemniaków dorzucam do blendera. Mielę.
7. Dokładam do odcedzonych i osuszonych ziemniaków.
8.Ugniatam wszystko łyżką do puree. Kosztuję, czy nie trzeba dosolić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz