piątek, 11 listopada 2016

Kurczak limonkowy z tymiankiem

Witam,
zapraszam na delikatnego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- cztery górne części udek kurczaka,
- oliwa,
- miód,
- ząbek czosnku,
- limonka,
- sól i pieprz,
- ser Gruyere,
- świeży tymianek.


Wykonanie:

1. Do małej miseczki ścieram drobno skórkę z wyparzonej limonki.


2. Dolewam sok z połowy limonki i łyżeczkę miodu.


3. Dodaję drobno porwany tymianek.


4. Dolewam łyżkę oliwy.


5. Dokładam drobno posiekany czosnek.


6. Solę i pieprzę.


7. Dosypuję 50 gram startego sera.


8. Z udek odkrawam skórkę, układam w silikonowej formie.


9. Rozkładam sos z limonką równomiernie po udkach.


Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika.
Piekę 35 - 40 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz