Witam,
zapraszam na wyśmienitą pieczeń.
Będziecie potrzebować:
- kawałek polędwicy wieprzowej,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- jogurt naturalny,
- dwa ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- boczek wędzony surowy w plastrach.
Wykonanie:
1. Do dużej miski wylewam całe opakowanie jogurtu.
2. Solę i pieprzę.
3. Dodaję posiekany drobno kawałek pora i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszam dokładnie.
4. Wkładam do tego umytą i osuszoną polędwicę.
5. Dokładnie rozprowadzam jogurt po całym kawałku mięsa. Odstawiam na godzinę do lodówki.
6. Na foli aluminiowej układam plastry boczku tak, jak na zdjęciu.
7. Układam na środku polędwicę trochę ociekniętą z jogurtu.
8. Zawijam boczek, najpierw od dołu i od góry.
9. Potem z lewej strony.
10. A następnie z prawej.
11. Następnie zawijam folię, najpierw od dołu i od góry.
12. A potem z prawej i z lewej strony, dość ciasno. Wkładam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 1,5 godziny.
13. Po tym czasie rozpakowuję lekko pieczeń i zostawiam w piekarniku jeszcze 15 minut żeby się przyrumieniło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz