piątek, 30 września 2016

Likier kokosowy

Witam,
zapraszam na prawie Malibu.


Będziecie potrzebować:

- mleko skondensowane niesłodzone,
- wiórki kokosowe,
- mleczko kokosowe w proszku,
- wódka.


Wykonanie:

1. Odmierzam 100 gram wiórków kokosowych.


2. Zalewam 200 ml wódki.


3. Słoik zakręcam, odstawiam na 2 tygodnie. Raz dziennie żywo nim wstrząsam. 


4. Po dwóch tygodniach całość przelewam do blendera. Mielę dokładnie kilka minut.


5. Przelewam do garnka, dolewam mleko skondensowane. Zagotowuję i wyłączam palnik.


6. Dosypuję pięć łyżek mleczka w proszku.


7. I cztery łyżki cukru kokosowego.


8. Mieszam intensywnie aż cukier się rozpuści.


9. Do litrowej butelki wkładam lejek a jego wypełniam gazą, dość szczelnie.


10. Przecedzam cały płyn z garnka do butelki. Dopełniam wódką.


Wstawiam do lodówki na przynajmniej dobę.
Mieszam za każdym razem przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz