Witam,
zapraszam na nietypowe puree.
Będziecie potrzebować:
- 1 kg ziemniaków,
- sól i pieprz,
- parmezan tarty,
- masło,
- jogurt naturalny,
- bułka tarta,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, myję, gotuję w osolonym wrzątku.
2. Tuż przed odcedzeniem ziemniaków odlewam kubek gotującej się wody.
3. W drogim garnku rozpuszczam łyżkę masła.
4. Dodaję do niego 100 ml jogurtu.
5. Dolewam kubek wody z ziemniaków.
6. Lekko solę, mocno pieprzę i dosypuję trochę gałki.
7. Dosypuję 100 gram sera tartego. Zagotowuję.
8. Ciepły sos wlewam do odcedzonych i osuszonych ziemniaków.
9. Ugniatam łyżką do puree.
10. Wylewam całą masę do formy silikonowej.
11. Do miseczki wrzucam kilka kawałeczków masła i trzy łyżki bułki tartej. Mieszam.
12. Posypuję z wierzchu masę w formie.
Wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C.
Podaję gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz