piątek, 16 września 2016

Zapiekane puree

Witam,
zapraszam na nietypowe puree. 


Będziecie potrzebować:

- 1 kg ziemniaków,
- sól i pieprz,
- parmezan tarty,
- masło,
- jogurt naturalny,
- bułka tarta,
- gałka muszkatołowa.


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram, myję, gotuję w osolonym wrzątku.


2. Tuż przed odcedzeniem ziemniaków odlewam kubek gotującej się wody.


3. W drogim garnku rozpuszczam łyżkę masła.


4. Dodaję do niego 100 ml jogurtu.


5. Dolewam kubek wody z ziemniaków.


6. Lekko solę, mocno pieprzę i dosypuję trochę gałki.


7. Dosypuję 100 gram sera tartego. Zagotowuję.


8. Ciepły sos wlewam do odcedzonych i osuszonych ziemniaków.


9. Ugniatam łyżką do puree.


10. Wylewam całą masę do formy silikonowej.


11. Do miseczki wrzucam kilka kawałeczków masła i trzy łyżki bułki tartej. Mieszam.


12. Posypuję z wierzchu masę w formie.


Wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C.
Podaję gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz