środa, 14 września 2016

Tagiatelle z polędwicą i grzybami

Witam,
zapraszam na pyszny makaron.


Będziecie potrzebować:

- makaron tagliatelle,
- sól i pieprz,
- grzyby suszone,
- cebula czerwona,
- dwa ząbki czosnku,
- polędwica wieprzowa (około 250 gram),
- śmietanka 30 %,
- tymianek.


Wykonanie:

1. Pół kubka suszonych grzybów zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na noc,


2. Polędwicę kroję w centymetrowe plastry, a następnie każdy plaster na pół.


3. Wrzucam na rozgrzane na patelni masło.


4. Po dłuższej chwili dokładam pokrojoną w krążki cebulę.


5. Oraz pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek.


6. Grzyby odsączam (wodę z grzybów zachowuję!), kroję na drobne kawałki.


7. Wrzucam do mocne podsmażonej polędwicy.


8. Dorzucam posiekany tymianek. Solę i pieprzę.


9. Dolewam szklankę śmietanki, chwilę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia.


10. Wodę po grzybach wlewam do garnka.


11. Dopełniam wodą, lekko solę.


12. Gotuję w niej makaron.


13. Odsączam go na sicie.


14. i wrzucam na chwilę do polędwicy.


Podaję wciąż gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz