Witam,
zapraszam na pyszny makaron.
Będziecie potrzebować:
- makaron tagliatelle,
- sól i pieprz,
- grzyby suszone,
- cebula czerwona,
- dwa ząbki czosnku,
- polędwica wieprzowa (około 250 gram),
- śmietanka 30 %,
- tymianek.
Wykonanie:
1. Pół kubka suszonych grzybów zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na noc,
2. Polędwicę kroję w centymetrowe plastry, a następnie każdy plaster na pół.
3. Wrzucam na rozgrzane na patelni masło.
4. Po dłuższej chwili dokładam pokrojoną w krążki cebulę.
5. Oraz pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek.
6. Grzyby odsączam (wodę z grzybów zachowuję!), kroję na drobne kawałki.
7. Wrzucam do mocne podsmażonej polędwicy.
8. Dorzucam posiekany tymianek. Solę i pieprzę.
9. Dolewam szklankę śmietanki, chwilę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia.
10. Wodę po grzybach wlewam do garnka.
11. Dopełniam wodą, lekko solę.
12. Gotuję w niej makaron.
13. Odsączam go na sicie.
14. i wrzucam na chwilę do polędwicy.
Podaję wciąż gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz