piątek, 12 sierpnia 2016

Udka w rumie i limonce

Witam,
zapraszam na kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- sześć kurzych udek,
- dwie limonki,
- sól,
- papryka chilli,
- oliwa,
- rum.


Wykonanie:

1. Do małej miski wlewam 10 łyżeczek rumu.


2. Wrzucam do niego pół łyżeczki papryki.


3. oraz pół łyżeczki soli.


4. Dolewam 5 łyżeczek oliwy.


5. Dodaję taż startą skórkę z obu limonek oraz wyciśnięty z nich sok.


6. Z udek ściągam skórkę.


7. Zalewam je przygotowaną marynatą.


8. Odstawiam na 2 godziny do lodówki.


9. Po tym czasie przelewam wszystko do formy żaroodpornej.


Zakrywam i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 35 - 40 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz