Witam,
zapraszam na przegryzkę.
Będziecie potrzebować:
- puszka orzechów ziemnych bez soli,
- garść orzechów włoskich,
- garść orzechów laskowych,
- trochę płatków migdałów,
- masło,
- sól,
- cukier brązowy,
- cukier waniliowy.
Wykonanie:
1. Orzechy włoskie obieram.
2. Odsypuję pół szklanki brązowego cukru.
3. Do tego dosypuję 1/4 szklanki cukru waniliowego.
4. Na gorąca patelnię wrzucam cukier i od razu dolewam trzy łyżki wody.
5. Mieszam intensywnie ciągle podgrzewając aż nie zaczną się "zlewać" poszczególne kryształki cukru.
6. Dosypuję trochę soli i dokładam łyżkę masła. Chwilę smażę razem.
7. Wsypuję wszystkie orzechy, mieszam tak, żeby całe pokryły się karmelem.
8. Prosto z patelni wysypuję na papier do pieczenia. Zostawiam na dobę do wyschnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz