środa, 17 sierpnia 2016

Orzeszki w karmelu

Witam,
zapraszam na przegryzkę.


Będziecie potrzebować:

- puszka orzechów ziemnych bez soli,
- garść orzechów włoskich,
- garść orzechów laskowych,
- trochę płatków migdałów,
- masło,
- sól,
- cukier brązowy,
- cukier waniliowy.


Wykonanie:

1. Orzechy włoskie obieram.


2. Odsypuję pół szklanki brązowego cukru.


3. Do tego dosypuję 1/4 szklanki cukru waniliowego.


4. Na gorąca patelnię wrzucam cukier i od razu dolewam trzy łyżki wody.


5. Mieszam intensywnie ciągle podgrzewając aż nie zaczną się "zlewać" poszczególne kryształki cukru.


6. Dosypuję trochę soli i dokładam łyżkę masła. Chwilę smażę razem.


7. Wsypuję wszystkie orzechy, mieszam tak, żeby całe pokryły się karmelem.


8. Prosto z patelni wysypuję na papier do pieczenia. Zostawiam na dobę do wyschnięcia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz