Witam,
zapraszam na ciasto z arbuza.
Będziecie potrzebować:
- śmietana 30%,
- sól,
- cukier brązowy,
- cukier puder,
- masło,
- żelatyna,
- ćwierć arbuza,
- ciastka maślane.
Wykonanie:
1. Na małym ogniu rozpuszczam 30 gram masła.
2. W między czasie ugniatam w moździerzu 100 gram ciastek.
3. Wrzucam ciastka do rozpuszczonego masła.
4. Mieszam intensywnie.
5. Mieszanką ciastek wylepiam dno foremki podwyższając lekko brzegi. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
6. Z arbuza wyjmuję wszystkie pestki.
7. Blenduję go dokładnie.
8. Zagotowuję 100 ml śmietanki 30 %.
9. Do tego wlewam dwie łyżki ekstraktu waniliowego, dorzucam też dwie łyżki cukru brązowego i trzy łyżki cukru pudru oraz szczyptę soli. Gotuję chwilę na małym ogniu.
10. Do małego pojemniczka wsypuję trzy łyżeczki żelatyny, zalewam zimną wodą.
11. Arbuza przecedzam przez sitko i gazę.
12. Do gotującej śmietanki przelewam napęczniałą żelatynę.
13. Do tego wlewam sok z arbuza.
14. Mieszam intensywnie, zdejmuję masę z palnika.
15. Gdy masa lekko przestygnie wylewam ją do foremki na ciastka.
Wstawiam do lodówki na cztery godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz