środa, 10 sierpnia 2016

Arbuzowy placek

Witam,
zapraszam na ciasto z arbuza.


Będziecie potrzebować:

- śmietana 30%,
- sól,
- cukier brązowy,
- cukier puder,
- masło,
- żelatyna,
- ćwierć arbuza,
- ciastka maślane.


Wykonanie:

1. Na małym ogniu rozpuszczam 30 gram masła.


2. W między czasie ugniatam w moździerzu 100 gram ciastek. 


3. Wrzucam ciastka do rozpuszczonego masła.


4. Mieszam intensywnie.


5. Mieszanką ciastek wylepiam dno foremki podwyższając lekko brzegi. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.


6. Z arbuza wyjmuję wszystkie pestki. 


7. Blenduję go dokładnie.


8. Zagotowuję 100 ml śmietanki 30 %.


9. Do tego wlewam dwie łyżki ekstraktu waniliowego, dorzucam też dwie łyżki cukru brązowego i trzy łyżki cukru pudru oraz szczyptę soli. Gotuję chwilę na małym ogniu.


10. Do małego pojemniczka wsypuję trzy łyżeczki żelatyny, zalewam zimną wodą.


11. Arbuza przecedzam przez sitko i gazę.


12. Do gotującej śmietanki przelewam napęczniałą żelatynę.


13. Do tego wlewam sok z arbuza. 


14. Mieszam intensywnie, zdejmuję masę z palnika.


15. Gdy masa lekko przestygnie wylewam ją do foremki na ciastka.


Wstawiam do lodówki na cztery godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz