środa, 6 lipca 2016

Zupa z bobem i ziemniakami

Witam,
zapraszam na ulubione smaki wiosny.


Będziecie potrzebować:

- sól i pieprz,
- śmietana 30%,
- oliwa,
- 100 gram bobu,
- trzy ziemniaki,
- duży ząbek czosnku,
- marchewka z bulionu,
- garść zielonego groszku,
- masło klarowane,
- koperek,
- szczypiorek.


Wykonanie:

1. Bób gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut.



2. Obrane ziemniaki kroję w 3 milimetrowe plasterki. 


3. Bób odsączam, a gdy przestygnie - obieram.


4. W garnku rozpuszczam masło z łyżką oliwy. 


5. Wrzucam do garnka plasterki ziemniaka, smażę je dość długo, czasem mieszając.


6. Gdy ziemniaki są już lekko rumiane dorzucam pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszam i smażę jeszcze chwilę razem. 


7. Zalewam bulionem, zagotowuję. 


8. Wrzucam obrany bób, marchew i groszek. Gotuję 7 minut.


9. Do kubka wlewam 125 ml śmietanki, dosypuję posiekany szczypiorek i koperek. 


10. Wlewam śmietankę do garnka. Podgrzewam chwilę razem ale nie zagotowuję.


Solę i pieprzę już na talerzu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz