Witam,
zapraszam na ulubione smaki wiosny.
Będziecie potrzebować:
- sól i pieprz,
- śmietana 30%,
- oliwa,
- 100 gram bobu,
- trzy ziemniaki,
- duży ząbek czosnku,
- marchewka z bulionu,
- garść zielonego groszku,
- masło klarowane,
- koperek,
- szczypiorek.
Wykonanie:
1. Bób gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut.
2. Obrane ziemniaki kroję w 3 milimetrowe plasterki.
3. Bób odsączam, a gdy przestygnie - obieram.
4. W garnku rozpuszczam masło z łyżką oliwy.
5. Wrzucam do garnka plasterki ziemniaka, smażę je dość długo, czasem mieszając.
6. Gdy ziemniaki są już lekko rumiane dorzucam pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszam i smażę jeszcze chwilę razem.
7. Zalewam bulionem, zagotowuję.
8. Wrzucam obrany bób, marchew i groszek. Gotuję 7 minut.
9. Do kubka wlewam 125 ml śmietanki, dosypuję posiekany szczypiorek i koperek.
10. Wlewam śmietankę do garnka. Podgrzewam chwilę razem ale nie zagotowuję.
Solę i pieprzę już na talerzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz