Witam,
zapraszam na ryby.
Będziecie potrzebować:
- surowy łosoś (350 gram),
- sól i pieprz,
- sos teriyaki,
- miód,
- pół limonki,
- papryczka chilli,
- oliwa,
- ziarna sezamu.
Wykonanie:
1. Do miski wlewam trzy łyżki sosu teriyaki, wsypuję sól, pieprz i paprykę chilli oraz wkładam dwie łyżki miodu i sok z połowy limonki.
2. Mieszam wszystko dokładnie.
3. Wkładam do miski łososia (skórą do góry) i odstawiam na dwie godziny do lodówki.
4. Po tym czasie wykładam łososia do formy do pieczenia. Sos zachowuję!
5. Na suchej patelni prażę sezam. Zdejmuję z patelni.
6. Na tą samą patelnię wlewam sos z miski. Smażę dłuższą chwilę, żeby zgęstniał.
7. Wsypuję do niego prażony sezam.
8. Dolewam łyżkę oliwy i smażę jeszcze trzy minuty.
9. Piekę w temperaturze 170 stopni C przez 15 minut.
10. Wyjmuję z piekarnika, odwracam skórą do góry i piekę jeszcze 6 minut.
Przekładam na talerze. Podaję z ciepłym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz