środa, 29 czerwca 2016

Łosoś teriyaki

Witam,
zapraszam na ryby. 


Będziecie potrzebować:

- surowy łosoś (350 gram),
- sól i pieprz,
- sos teriyaki,
- miód,
- pół limonki,
- papryczka chilli,
- oliwa,
- ziarna sezamu.


Wykonanie:

1. Do miski wlewam trzy łyżki sosu teriyaki, wsypuję sól, pieprz i paprykę chilli oraz wkładam dwie łyżki miodu i sok z połowy limonki.


2. Mieszam wszystko dokładnie.


3. Wkładam do miski łososia (skórą do góry) i odstawiam na dwie godziny do lodówki. 


4. Po tym czasie wykładam łososia do formy do pieczenia. Sos zachowuję! 


5. Na suchej patelni prażę sezam. Zdejmuję z patelni. 


6. Na tą samą patelnię wlewam sos z miski. Smażę dłuższą chwilę, żeby zgęstniał. 


7. Wsypuję do niego prażony sezam. 


8. Dolewam łyżkę oliwy i smażę jeszcze trzy minuty. 


9. Piekę w temperaturze 170 stopni C przez 15 minut.


10. Wyjmuję z piekarnika, odwracam skórą do góry i piekę jeszcze 6 minut. 


Przekładam na talerze. Podaję z ciepłym sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz