poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kurczak w sosie teryaki

Witam,
zapraszam na kurczaka po japońsku. 


Będziecie potrzebować:

- dwie piersi,
- dwie cebulki dymki,
- sól i pieprz,
- wino białe,
- sos teryaki,
- biały sezam.


Wykonanie:

1. Piersi kurczaka oczyszczam i kroję w paski szerokości 1 cm. 


2. Zalewam je pięcioma łyżkami wina, czterema łyżkami sos teryaki oraz pokrojoną w ósemki cebulą. 


3. Solę i pieprzę. 


4. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. 


5. Ziarna sezamu rumienię na suchej patelni.


6. Kurczaka smażę na tłuszczu do chwili lekkiego zarumienienia. 


Podaję z ryżem obsypane prażonym sezamem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz