Witam,
zapraszam na niekoniecznie wielkanocne danie.
Będziecie potrzebować:
- pięć jaj,
- sól i pieprz,
- majonez,
- cebulka dymka,
- szczypiorek,
- awokado,
- rzeżucha,
- barszcz (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Jeśli barwicie jajka w skorupkach, musicie przygotować garnek zimnego barszczu.
2. Gotuję jajka i delikatnie naruszam ich łupinki tak, jak na zdjęciu.
3. Wkładam do garnka z barszczem.
4. Odstawiam na noc.
5. Do miski wrzucam pokrojoną rzeżuchę.
6. Dorzucam posiekany szczypiorek.
7. W między czasie wyjmuję jajka z barszczu i zostawiam je do całkowitego wyschnięcia.
8. Awokado obieram i wykrawam pestkę.
9. Do miski z ziołami dokładam posiekaną drobno cebulkę.
10. oraz awokado pokrojone w kosteczkę.
11. Wrzucam też żółtka przekrojonych na pół wzdłuż jaj.
12. Dokładam łyżkę majonezu, dosypuję sól i pieprz. Mieszam.
Faszeruję każde jajko dość obficie.
Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz