Witam,
zapraszam na pieczeń w sosie mocno grzybowym.
Będziecie potrzebować:
- polędwica wieprzowa,
- oliwa ziołowa,
- dwie cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- suszone grzyby,
- dowolna zupa grzybowa w proszku.
Wykonanie:
1. Garść grzybów suszonych zalewam wrzątkiem, odstawiam na noc do nasiąknięcia.
2. Polędwicę kroję na drobniejsze części, solę ją i pieprzę.
3. Polędwicę wrzucam na rozgrzaną oliwę. Smażę dłuższą chwilę.
4. Do lekko rumianej polędwicy dokładam pokrojoną cebulę i przetarty czosnek. Smażę kilka minut.
5. Grzyby razem z wodą przelewam do garnka. Dopełniam do 0,5 wodą.
6. Wsypuję sos, zagotowuję.
7. Do naczynia żaroodpornego wkładam mięso z cebulą.
8. Przez sitko wlewam sos z garnka.
9. Grzyby wykładam z sitka na deskę. Siekam je drobno. Wrzucam na mięso.
Piekę w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz