poniedziałek, 13 czerwca 2016

Pieczeń z polędwicy schabowej

Witam,
zapraszam na pieczeń w sosie mocno grzybowym.


Będziecie potrzebować:

- polędwica wieprzowa,
- oliwa ziołowa,
- dwie cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- suszone grzyby,
- dowolna zupa grzybowa w proszku.


Wykonanie:

1. Garść grzybów suszonych zalewam wrzątkiem, odstawiam na noc do nasiąknięcia.


2. Polędwicę kroję na drobniejsze części, solę ją i pieprzę.


3. Polędwicę wrzucam na rozgrzaną oliwę. Smażę dłuższą chwilę.


4. Do lekko rumianej polędwicy dokładam pokrojoną cebulę i przetarty czosnek. Smażę kilka minut.


5. Grzyby razem z wodą przelewam do garnka. Dopełniam do 0,5 wodą. 


6. Wsypuję sos, zagotowuję. 


7. Do naczynia żaroodpornego wkładam mięso z cebulą. 


8. Przez sitko wlewam sos z garnka. 


9. Grzyby wykładam z sitka na deskę. Siekam je drobno. Wrzucam na mięso. 


Piekę w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz