Witam,
zapraszam na ciacho.
Będziecie potrzebować:
- trzy gruszki,
- ananas,
- trzy jajka,
- mąka,
- cukier puder,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- masło,
- jogurt naturalny.
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję 250 gram mąki, dwie łyżki cukru i łyżkę cukru pudru.
2. Dodaję 125 gram masła.
3. Siekam całość nożem.
4. Dodaję jedno jajko i 50 gram wody.
5. Zagniatam.
6. Kulę jednolitego ciasta zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki.
7. po tym czasie wałkuję ciasto na omączonym blacie.
8. Wyklejam ciastem formę silikonową pozostawiając 1 cm podwyższonego brzegu. Nakłuwam spód kilkakrotnie widelcem.
9. Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
10. Przygotowuję krem: wbijam do miski dwa jajka i dosypuję dwie łyżki mąki, 80 gram cukru pudru i 20 gram cukru z wanilią.
11. Dolewam 180 gram jogurtu. Mieszam.
12. Na upieczony spód wkładam rozdrobnione gruszki oraz ananasa.
13. Zalewam z wierzchu kremem.
14. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem zastawiam do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz