środa, 25 maja 2016

Tarta z gruszkami i ananasem

Witam,
zapraszam na ciacho. 


Będziecie potrzebować:

- trzy gruszki,
- ananas,
- trzy jajka,
- mąka,
- cukier puder,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- masło,
- jogurt naturalny.


Wykonanie:

1. Do miski wsypuję 250 gram mąki, dwie łyżki cukru i łyżkę cukru pudru.


2. Dodaję 125 gram masła. 


3. Siekam całość nożem. 


4. Dodaję jedno jajko i 50 gram wody. 


5. Zagniatam.


6. Kulę jednolitego ciasta zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. 


7. po tym czasie wałkuję ciasto na omączonym blacie. 


8. Wyklejam ciastem formę silikonową pozostawiając 1 cm podwyższonego brzegu. Nakłuwam spód kilkakrotnie widelcem. 


9.  Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.


10. Przygotowuję krem: wbijam do miski dwa jajka i dosypuję dwie łyżki mąki,  80 gram cukru pudru i 20 gram cukru z wanilią. 


11. Dolewam 180 gram jogurtu. Mieszam. 


12. Na upieczony spód wkładam rozdrobnione gruszki oraz ananasa. 


13. Zalewam z wierzchu kremem. 


14. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 


Przed podaniem zastawiam do wystygnięcia. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz