Witam,
zapraszam na ptaszynkę.
Będziecie potrzebować:
- perliczka,
- maślanka,
- sól i pieprz,
- por,
- papryka ostra,
- majeranek,
- rozmaryn.
Wykonanie:
1. Do dużego garnka wlewam 0,5 litra maślanki, dosypuję czubatą łyżkę mąki. Mieszam chwilę aż sól się rozpuści.
2. Wkładam do niego umytą perliczkę.
3. Dolewam pozostałe 0,5 litra maślanki. Przykrywam garnek folią i wstawiam do lodówki na całą noc.
4. Na drugi dzień wyjmuję perliczkę z garnka, osączam i osuszam lekko papierowym ręcznikiem. Posypuję majerankiem i rozmarynem.
5. Perliczkę wkładam do rękawa foliowego. Posypuję papryką i pieprzem.
6. Wsypuję pokrojonego w plasterki pora.
7. Perliczkę w rękawie umieszczam w formie silikonowej.
8. Piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
9. Po wyjęciu z piekarnika rozcinam rękaw i pozwalam mięsu "odpocząć" jeszcze 15 minut.
Podaję dopiero po upływie tego czasu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz