środa, 18 maja 2016

Baskijski gulasz ze świeżego tuńczyka

Witam,
zapraszam na wyjątkowy gulasz rybny.


Będziecie potrzebować:

- kawałki polędwicy z tuńczyka,
- dwie czerwone cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- papryka zielona,
- pomidory w puszce,
- liście laurowe,
- białe wino,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- papryka słodka i ostra.


Wykonanie:

1. Cebulę kroję w dość duże kawałki.


2. Paprykę kroję w podobne kawałki.


3. Na rozgrzaną oliwę wrzucam oba warzywa. 


4. Dodaję posiekany drobno czosnek. Solę i pieprzę. 


5. Dorzucam liść laurowy. Duszę 7 minut czasem mieszając.


6. Dorzucam pomidory z puszki.


7. Każdego pomidora przekrawam na pół łyżką.


8. Wsypuję obie papryki. Duszę wszystko 8 minut. 


9. Dolewam pół szklanki wina. Gotuję jeszcze 5 minut. 


10. Wrzucam kawałki polędwicy z tuńczyka. Mieszam i duszę jeszcze 12 minut na średnim palniku.


Podaję z ryżem tuż po przyrządzeniu. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz