Witam,
zapraszam na danie kuchni indyjskiej.
Będziecie potrzebować:
- kalafior,
- liście laurowe,
- dwie cebule,
- świeża kolendra,
- olej,
- mleko,
- sól,
- orzech nerkowca,
- limonka,
- imbir, kmin rzymski, kardamon,
- pasta z czerwonego curry.
Wykonanie:
1. Nastawiam wodę na kalafior. Do gorącej wrzucam trochę soli i dwa liście laurowe. Gotuję w niej kalafior na al'dente.
2. W drugim garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry dymkę.
3. Dodaję łyżkę imbiru.
4. Oraz po łyżce kminku i posiekanej kolendry. Dosypuję także szczyptę kardamonu.
5. Dodaję pastę z czerwonego curry. Mieszam.
6. Dolewam pół szklanki mleka, Zagotowuję.
7. Przekładam do sosu kalafior, gotuję jeszcze chwilę.
8. W między czasie na suchej patelni prażę orzechy nerkowca.
9. Do gotującego się kalafiora wciskam sok z całej limonki.
10. Wyłączam. Dosypuję połowę nerkowców. Mieszam.
11. Resztę nerkowców wysypuję na podane danie.
Uwaga! Sos może być nie słony. Dosalam go tuż przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz