piątek, 13 maja 2016

Curry z kalafiorem i nerkowcami

Witam,
zapraszam na danie kuchni indyjskiej.


Będziecie potrzebować:

- kalafior,
- liście laurowe,
- dwie cebule,
- świeża kolendra,
- olej,
- mleko,
- sól,
- orzech nerkowca,
- limonka,
- imbir, kmin rzymski, kardamon,
- pasta z czerwonego curry.


Wykonanie:

1. Nastawiam wodę na kalafior. Do gorącej wrzucam trochę soli i dwa liście laurowe. Gotuję w niej kalafior na al'dente. 


2. W drugim garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry dymkę.


3. Dodaję łyżkę imbiru.


4. Oraz po łyżce kminku i posiekanej kolendry. Dosypuję także szczyptę kardamonu. 


5. Dodaję pastę z czerwonego curry. Mieszam. 


6. Dolewam pół szklanki mleka, Zagotowuję. 


7. Przekładam do sosu kalafior, gotuję jeszcze chwilę. 


8. W między czasie na suchej patelni prażę orzechy nerkowca. 


9. Do gotującego się kalafiora wciskam sok z całej limonki.


10. Wyłączam. Dosypuję połowę nerkowców. Mieszam.  


11. Resztę nerkowców wysypuję na podane danie.


Uwaga! Sos może być nie słony. Dosalam go tuż przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz