Witam,
zapraszam oryginalne risotto.
Będziecie potrzebować:
- torebka ryżu,
- 1,5 papryki w różnym kolorze,
- dwie czerwone cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- białe wino,
- dwie garście zielonego groszku,
- papryka ostra,
- papryka słodka.
Wykonanie:
1. Na łyżce klarowanego masła i łyżce oliwy blanszuję cebulę posiekaną i czosnek pokrojony w plasterki.
2. Dodaję drobno pokrojoną paprykę. Smażę wszystko 15 minut.
3. Dosypuję torebkę ryżu.
4. Po trochu dolewam wino na zmianę z wodą (w sumie 500 ml).
5. Po każdym dolaniu mieszam całość i zostawiam, żeby ryż nasiąknął płynem.
6. Dosypuję obu papryk, sól i pieprz.
7. Dorzucam groszek. gotuję jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz