piątek, 22 kwietnia 2016

Risotto paprykowe

Witam,
zapraszam oryginalne risotto.


Będziecie potrzebować:

- torebka ryżu,
- 1,5 papryki w różnym kolorze,
- dwie czerwone cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- białe wino,
- dwie garście zielonego groszku,
- papryka ostra,
- papryka słodka.


Wykonanie:

1. Na łyżce klarowanego masła i łyżce oliwy blanszuję cebulę posiekaną i czosnek pokrojony w plasterki.


2. Dodaję drobno pokrojoną paprykę. Smażę wszystko 15 minut. 


3. Dosypuję torebkę ryżu. 


4. Po trochu dolewam wino na zmianę z wodą (w sumie 500 ml). 


5. Po każdym dolaniu mieszam całość i zostawiam, żeby ryż nasiąknął płynem. 


6. Dosypuję obu papryk, sól i pieprz. 


7. Dorzucam groszek. gotuję jeszcze 5 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz