poniedziałek, 29 lutego 2016

Kurczak w pesto z bobem

Witam,
zapraszam na obiad marzeń.


Będziecie potrzebować:

- dwie piersi z kurczaka,
- sól i pieprz,
- 400 gram bobu,
- papryka ostra,
- lubczyk,
- mąka,
- pesto zielone,
- śmietanka 30%,
- oliwa.


Wykonanie:

1. Bób gotuję prawie do miękkości.


2. Piersi przekrawam w poprzek na pół. Lekko rozklepuję.


3. Solę, pieprzę i posypuję papryką. Odstawiam na około godzinę.


4. Piersi panieruję w mące.


5. Obsmażam na rozgrzanej oliwie.


6. Dodaję trzy łyżki pesto, zagotowuję.


7. Dodaję 250 ml śmietanki.


8. Mieszam dokładnie, nastawiam na mały palnik i podgrzewam 10 minut.


9. Bób odcedzam.


10. Obieram.


11. Dorzucam do kurczaka.


12. Gotuję jeszcze kilka minut.


Podaję z kaszą pęczak lub ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz