Witam,
zapraszam na trochę mniej typowe gołąbki.
Będziecie potrzebować:
- kapusta włoska,
- sól i pieprz,
- torebka ryżu naturalnego,
- dwie cebule,
- zielona pietruszka,
- 300 gram mięsa mielonego wołowego,
- 300 gram pieczarek,
- lubczyk,
- papryka chilli,
- oliwa,
- mleko,
- jogurt naturalny.
Wykonanie:
1. Liście z kapusty zdejmuję. Zamaczam w zimnej wodzie. Oczyszczam dokładnie.
2. Przekładam liście do dużego garnka. Zalewam czystą wodą, solę. Gotuję 20 minut.
3. Ryż gotuję w osolonym wrzątku.
4. Posiekaną jedną cebulę blanszuję na rozgrzanej oliwie.
5. Dodaję mięso.
6. Solę, pieprzę, posypuję papryką i lubczykiem. Smażę aż mięso nie zbrązowieje.
7. Dodaję ugotowany ryż. Przesmażam chwilę razem.
8. Kapustę odcedzam, zostawiam do przestygnięcia.
9. Na dno garnka wykładam kilka mniejszych liści.
10. W duże liście kapusty zawijam po dwie łyżki farszu.
11. Pozwijane gołąbki układam ciasno na liściach kapusty w dużym garnku.
12. Przykrywam liściem.
13. Na patelni blanszuję drugą cebulę.
14. Dokładam pokrojone pieczarki.
15. Solę i pieprzę od razu. Smażę dłuższą chwilę czasem mieszając.
16. Zalewam całym jogurtem naturalnym rozprowadzonym w szklance mleka.
17. Dodaję posiekaną pietruszkę, nie zagotowuję.
Pieczarki przelewam do garnka z gołąbkami. Podgrzewam na niewielkim płomieniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz