środa, 24 lutego 2016

Gołąbki w sosie pieczarkowym

Witam,
zapraszam na trochę mniej typowe gołąbki.


Będziecie potrzebować:

- kapusta włoska,
- sól i pieprz,
- torebka ryżu naturalnego,
- dwie cebule,
- zielona pietruszka,
- 300 gram mięsa mielonego wołowego,
- 300 gram pieczarek,
- lubczyk,
- papryka chilli,
- oliwa,
- mleko,
- jogurt naturalny.


Wykonanie:

1. Liście z kapusty zdejmuję. Zamaczam w zimnej wodzie. Oczyszczam dokładnie.


2. Przekładam liście do dużego garnka. Zalewam czystą wodą, solę. Gotuję 20 minut.


3. Ryż gotuję w osolonym wrzątku.


4. Posiekaną jedną cebulę blanszuję na rozgrzanej oliwie.


5. Dodaję mięso.


6. Solę, pieprzę, posypuję papryką i lubczykiem. Smażę aż mięso nie zbrązowieje.


7. Dodaję ugotowany ryż. Przesmażam chwilę razem.


8. Kapustę odcedzam, zostawiam do przestygnięcia.


9. Na dno garnka wykładam kilka mniejszych liści.


10. W duże liście kapusty zawijam po dwie łyżki farszu.


11. Pozwijane gołąbki układam ciasno na liściach kapusty w dużym garnku.


12. Przykrywam liściem. 


13. Na patelni blanszuję drugą cebulę.


14. Dokładam pokrojone pieczarki.


15. Solę i pieprzę od razu. Smażę dłuższą chwilę czasem mieszając.


16. Zalewam całym jogurtem naturalnym rozprowadzonym w szklance mleka.


17. Dodaję posiekaną pietruszkę, nie zagotowuję.


Pieczarki przelewam do garnka z gołąbkami. Podgrzewam na niewielkim płomieniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz