poniedziałek, 11 stycznia 2016

Krewetki z patelni z czosnkiem

Witam,
zapraszam na nietypowe danie.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram krewetek,
- cztery ząbki czosnku,
- 40 gram masła,
- 50 ml białego wina,
- oliwa,
- sól,
- pietruszka zielona,
- pół suszonej papryczki chilli.


Wykonanie:

1. Krewetki wkładam do sita, przelewam lekko ciepła wodą.


2. Czosnek kroję w bardzo cienkie plasterki.


3. Suszoną papryczkę kroję bardzo drobno.


4. Zieloną pietruszkę siekam.


5. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Wrzucam czosnek i paprykę. Smażę przez dłuższą chwilę.


6. Dokładam krewetki, smażę maksymalnie trzy minuty.


7. Odwracam na drugą stronę, dokładam pozostałe masło. Smażę znowu maksymalnie trzy minuty.


8. Dolewam wino i dokładam pietruszkę. Zagotowuję i od razu nakładam.


Solę po wyłożeniu na talerz.

Ja podaję z gotowanym ryżem, ale można podawać z makaronem ryżowym albo wybraną kaszą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz