Witam,
zapraszam na nietypowe danie.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram krewetek,
- cztery ząbki czosnku,
- 40 gram masła,
- 50 ml białego wina,
- oliwa,
- sól,
- pietruszka zielona,
- pół suszonej papryczki chilli.
Wykonanie:
1. Krewetki wkładam do sita, przelewam lekko ciepła wodą.
2. Czosnek kroję w bardzo cienkie plasterki.
3. Suszoną papryczkę kroję bardzo drobno.
4. Zieloną pietruszkę siekam.
5. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Wrzucam czosnek i paprykę. Smażę przez dłuższą chwilę.
6. Dokładam krewetki, smażę maksymalnie trzy minuty.
7. Odwracam na drugą stronę, dokładam pozostałe masło. Smażę znowu maksymalnie trzy minuty.
8. Dolewam wino i dokładam pietruszkę. Zagotowuję i od razu nakładam.
Solę po wyłożeniu na talerz.
Ja podaję z gotowanym ryżem, ale można podawać z makaronem ryżowym albo wybraną kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz