Witam,
zapraszam na znakomitą sałatkę.
Będziecie potrzebować:
- 350 gram kalafiora,
- dwie czerwone papryki,
- 200 gram fasolki szparagowej,
- dwie cebule czerwone,
- jeden duży batat,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- zielona pietruszka,
- jogurt naturalny,
- cytryna.
Wykonanie:
1. Kalafior rozdzielam na różyczki. Wrzucam na osolony wrzątek na 5 minut. Odsączam, wrzucam do formy żaroodpornej.
2. Dorzucam cebulę pokrojoną dość niedbale.
3. Dodaję ugotowanego (15 minut w osolonym wrzątku) i pokrojonego w kostkę batata.
4. Dodaję też pokrojoną w kostkę paprykę.
5. Solę i pieprzę obficie. Skrapiam wszystko oliwą.
6. Mieszam bardzo dokładnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 minut.
7. Dosypuję fasolkę, zapiekam jeszcze 10 minut.
Gotową sałatkę podaję z kleksem jogurtu naturalnego i kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz