środa, 13 stycznia 2016

Sałtka z warzyw na ciepło

Witam,
zapraszam na znakomitą sałatkę.


Będziecie potrzebować:

- 350 gram kalafiora,
- dwie czerwone papryki,
- 200 gram fasolki szparagowej,
- dwie cebule czerwone,
- jeden duży batat,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- zielona pietruszka,
- jogurt naturalny,
- cytryna.


Wykonanie:

1. Kalafior rozdzielam na różyczki. Wrzucam na osolony wrzątek na 5 minut. Odsączam, wrzucam do formy żaroodpornej. 


2. Dorzucam cebulę pokrojoną dość niedbale.


3. Dodaję ugotowanego (15 minut w osolonym wrzątku) i pokrojonego w kostkę batata.


4. Dodaję też pokrojoną w kostkę paprykę.


5. Solę i pieprzę obficie. Skrapiam wszystko oliwą.


6. Mieszam bardzo dokładnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 minut.


7. Dosypuję fasolkę, zapiekam jeszcze 10 minut.


Gotową sałatkę podaję z kleksem jogurtu naturalnego i kawałkiem cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz