środa, 27 stycznia 2016

Klopsy w zupie

Witam,
zapraszam na danie dwa w jednym.


Będziecie potrzebować:

- 1,5 kg ziemniaków,
- masło,
- mleko,
- sól i pieprz,
- koperek,
- pół paczki mrożonego kalafiora,
- cebula,
- jajko,
- włoszczyzna (bez kapusty),
- bułka tarta,
- 300 gram mięsa mielonego,
- papryka słodka,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.


Wykonanie:

1. Do mięsa mielonego wbijam jajko, solę i pieprzę.


2. Dodaję die łyżki bułki tartej, dużą szczyptę papryki i drobno posiekaną połówkę cebuli. Mieszam wszystko dokładnie.


3. Wstawiam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie.


4. Dokładam do wrzącej wody niewielkie klopsy.


5. Dokładam też włoszczyznę i pół cebuli.


6. Gotuję około 20 minut, do chwili aż klopsy nie wypłyną.


7. Dokładam kalafior. Gotuję jeszcze 10 minut.


8. Łyżką cedzakową wyjmuję na jeden talerz klopsy i marchewkę, na drugi talerz kalafior, a zupę odcedzam do dzbanka.


9. Zupę i kalafior wrzucam z powrotem do garnka. Blenduję. 


10. Do zupy wkładam klopsy i pokrojoną drobno marchewkę.


11. Do zupy wsypuję posiekany koperek.


12. Ziemniaki gotuję w osolonym wrzątku.


13. Dodaję do nich trochę masła, mleka i posiekanego koperku. Ugniatam na puree.


Do głębokiego talerza wkładam ziemniaki, zalewam zupą i wkładam do niego klopsy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz