poniedziałek, 16 listopada 2015

Udka kurczaka w sezamie

Witam,
zapraszam na pysznego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- sześć udek z kurczaka,
- duża garść sezamu łuskanego,
- kawałek pora,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cukru brązowego,
- dwie łyżki musztardy,
- dwie łyżki keczupu,
- papryka słodka,
- papryka chilli,
- sól i pieprz.


Wykonanie:

1. Do miseczki wrzucam musztardę i keczup.


2. Dosypuję obie papryki, sól i pieprz.


3. Mieszam dokładnie.


4. Z udek odkrawam skórkę.


5. Zalewam je keczupem i odstawiam na godzinę do lodówki.


6. W tym czasie na rozgrzanym tłuszczu podsmażam pokrojonego pora i przetarty przez praskę czosnek.


7. Udka razem z zalewą przekładam do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypuję usmażonym porem.


8. Całość posypuję ziarnami sezamu. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.


Piekę 30 - 35 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz