czwartek, 12 listopada 2015

Tarta cytrynowa

Witam,
zapraszam na popisową tartę. 


Będziecie potrzebować:

- pięć jaj,
- cztery cytryny,
- 30 gram cukru pudru,
- 200 gram mąki,
- 410 gram cukru,
- dwie łyżki zimnej wody,
- szczypta soli,
- 150 gram masła,
- pięć łyżek mąki ziemniaczanej.


Wykonanie:

1. Do miski wsypuję 200 gram mąki, 30 gram cukru i szczyptę soli.


2. Dodaję 100 gram masła.


3. Przecinam je kilkukrotnie nożem.


4. Dodaję 2 żółtka.


5. oraz zimną wodę.


6. Zagniatam bardzo dokładnie na jednolite ciasto.


7. Zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki.


8. Ciasto wałkuję do rozmiarów formy. Przekładam ciasto do formy, nakłuwam widelcem i chłodzę jeszcze 15 minut w lodówce.


9. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.


10. Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika żeby przestygło. 


11. Z jednej sparzonej cytryny zeskrobuję skórkę zesterem.


12. Wyciskam sok z wszystkich cytryn.


13.do soku dosypuję trzy łyżki mąki ziemniaczanej.


14. Wbijam 3 żółtka. Mieszam bardzo dokładnie.


15. Rozpuszczam 50 gram masła.


16. Dodaję do niego 160 gram cukru.


17. oraz 250 ml wody.


18. i mieszankę cytrynowo - żółtkową. Nie zagotowuję tylko mieszam intensywnie na małym palniku aż zgęstnieje. 


19. Białka ubijam na sztywną pianę. 


20. Dodaję do niej 250 gram cukru.


21. oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszam trochę trzepaczką.


22. Na podpieczone ciasto wylewam gęstą masę cytrynową.


23. Na wierzch kładę pianę z białek.


24. Z wierzchu posypuję skórką z cytryny.


25. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


26. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego ostygnięcia.


Jeden z najlepszych moich wypieków.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz