niedziela, 4 października 2015

Malinowy curd

Witam,
zapraszam na pyszny, malinowy krem.



Będziecie potrzebować:

- 125 gram malin,
- łyżka soku z cytryny,
- jajko,
- żółtko,
- 75 gram cukru,
- 40 gram masła.


Wykonanie:

1.  Do garnka wsypuję maliny i zasypuję cukrem. Doprowadzam do wrzenia i gotuję, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.


2. Przecedzam przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Przestudzam.


3. Malinowe puree przelewam z powrotem do garnuszka. Dodaję jajko, żółtko i sok z cytryny.


4. Roztrzepuję trzepaczką.


5. Dodaję masło.


6. Postawiam na kuchence i podgrzewam na małej mocy palnika cały czas mieszając.


7. Zagotowuję do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.


8. Przelewam do ozdobnych miseczek.


Dekoruję bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz