Witam,
zapraszam na pyszny, malinowy krem.
Będziecie potrzebować:
- 125 gram malin,
- łyżka soku z cytryny,
- jajko,
- żółtko,
- 75 gram cukru,
- 40 gram masła.
Wykonanie:
1. Do garnka wsypuję maliny i zasypuję cukrem. Doprowadzam do wrzenia i gotuję, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.
2. Przecedzam przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Przestudzam.
3. Malinowe puree przelewam z powrotem do garnuszka. Dodaję jajko, żółtko i sok z cytryny.
4. Roztrzepuję trzepaczką.
5. Dodaję masło.
6. Postawiam na kuchence i podgrzewam na małej mocy palnika cały czas mieszając.
7. Zagotowuję do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.
8. Przelewam do ozdobnych miseczek.
Dekoruję bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz