czwartek, 1 października 2015

Klopsiki w sosie koperkowym

Witam,
zapraszam na obiad.


Będziecie potrzebować:

- 300 gram mięsa mielonego mieszanego,
- cebula,
- jajko,
- trzy ząbki czosnku,
- kawałek bułki,
- pieprz,
- koperek,
- mleko,
- jogurt naturalny.


Wykonanie:

1. Suchą bułkę namaczam w mleku, aż spęcznieje.


2. Mięso solę i pieprzę.


3. Wkrawam drobno cebulę.


4. Dodaję przeciśnięte ząbki czosnku.


5. Oraz odciśniętą bułkę i jajko.


6. Dodaję też posiekany koperek. Mieszam dokładnie. Formuję małe klopsiki.


7. Smażę je na rozgrzanym tłuszczu.


8. Gotowe klopsiki, razem z pozostałościami wyjmuję z garnka łyżką cedzakową.


9. Do tego samego garnka wlewam cały kubek jogurtu naturalnego oraz 100 ml mleka. Mieszam.


10. Dosypuję sporo koperku, trochę soli i pieprz.


11. Przekładam do sosu wszystkie pozostałości od klopsików oraz same klopsiki.


12. Podgrzewam jeszcze kilka minut na małym ogniu.


Nie doprowadzam do wrzenia!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz