Witam,
zapraszam na obiad.
Będziecie potrzebować:
- 300 gram mięsa mielonego mieszanego,
- cebula,
- jajko,
- sól ziołowa,
- trzy ząbki czosnku,
- kawałek bułki,
- pieprz,
- koperek,
- mleko,
- jogurt naturalny.
Wykonanie:
1. Suchą bułkę namaczam w mleku, aż spęcznieje.
2. Mięso solę i pieprzę.
3. Wkrawam drobno cebulę.
4. Dodaję przeciśnięte ząbki czosnku.
5. Oraz odciśniętą bułkę i jajko.
6. Dodaję też posiekany koperek. Mieszam dokładnie. Formuję małe klopsiki.
7. Smażę je na rozgrzanym tłuszczu.
8. Gotowe klopsiki, razem z pozostałościami wyjmuję z garnka łyżką cedzakową.
9. Do tego samego garnka wlewam cały kubek jogurtu naturalnego oraz 100 ml mleka. Mieszam.
10. Dosypuję sporo koperku, trochę soli i pieprz.
11. Przekładam do sosu wszystkie pozostałości od klopsików oraz same klopsiki.
12. Podgrzewam jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Nie doprowadzam do wrzenia!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz