Witam,
zapraszam na bardzo aromatyczne kurczę.
Będziecie potrzebować:
- pięć podudzi z kurczaka,
- cebula,
- cytryna,
- główka czosnku,
- sól i pieprz,
- świeży rozmaryn,
- wino białe.
Wykonanie:
1. Z podudzi odkrawam skórkę.
2. Nacieram je solą i posypuję pieprzem.
3. Smaruję też dwoma przeciśniętymi ząbkami czosnku. Odstawiam na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wkładam na patelnię, na rozgrzaną oliwę ziołową.
5. Gdy kurczak już "zbieleje" wkładam ósemki cebuli.
6. Główkę czosnku dzielę na ząbki. Kroję każdy na pół, nie obieram! Wrzucam do kurczaka.
7. Posypuję dwiema dużymi garściami pokrojonego rozmarynu.
8. Podlewam 150 ml wina i duszę 10 minut.
9. Całość przekładam do formy żaroodpornej. Polewam sokiem z połówki cytryny.
10. Wstawiam do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piekę 35 minut.
Zajadam ze smakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz