poniedziałek, 22 czerwca 2015

Terrina wielkanocna

Witam,
zapraszam na wielkanocne danie na zimno.


Będziecie potrzebować:

- 250 g mieszanki marchwi i groszku,
- 3 łyżki kukurydzy z puszki,
- 4 jajka,
- dwa ząbki czosnku,
- trzy łyżki majonezu,
- trzy łyżki jogurtu naturalnego,
- 10 łyżek śmietanki 30%,
- zielona pietruszka,
- 150 ml rosołu,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- sól i pieprz.


Wykonanie:

1. Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiam do napęcznienia.


2. Z czosnku, majonezu, jogurtu i odrobiny soli robię sos czosnkowy.


3. Śmietankę 30 % ubijam na sztywno.


4. Dolewam sos czosnkowy.


5. Żelatynę rozpuszczam w gorącym rosole. Gdy przestygnie, wlewam do śmietanki. Doprawiam solą i pieprzem.


6. Ugotowane jajka układam wzdłuż w formie keksowej wyłożonej folią.


7. Groszek z marchewką gotuję 5 minut. Odcedzam i zostawiam, żeby przestygły.


8. Do groszku z marchewką dorzucam kukurydzę. Dodaję pietruszkę.


9. Warzywami obkładam jajka w formie.


10. Zalewam je zimną masą śmietanową.


11. Lekko opukuję formę, żeby powietrze wyleciało w dolnych części.


Wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz