piątek, 29 maja 2015

Marchewka smażona w panierce

Witam,
zapraszam na niesamowity dodatek do dań głównych.


Będziecie potrzebować:

- kilka młodych marchewek,
- sól i pieprz,
- jajko,
- chilli,
- mąka kukurydziana,
- tarty ser.


Wykonanie:

1. Marchewki oczyszczam, myję, odkrawam nać zostawiając 1 cm zielonych końcówek.


2. Gotuję 7 minut w osolonym wrzątku.


3. Odcedzam marchewki na sicie. Odczekuję, żeby przestygły.


4. W jednym głębokim talerzu rozbijam jajko. Solę je i pieprze. Mieszam.


5. W drugi głęboki talerz wsypuję szklankę mąki. dosypuję 20 gram sera i trochę chilli. Mieszam.


6. Panieruję marchewki najpierw w jajku, potem w bułce.


7. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Podaję gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz