czwartek, 13 listopada 2014

Truskawki w syropie waniliowym

Witam
zapraszam na coś wyjątkowego.

Będziecie potrzebować:

- około 250 gram truskawek,
- 75 gram cukru waniliowego,
- 150 gram cukru.


Wykonanie:

1. Cukier wsypuję do garnka.


2. Dodaję do tego cukier waniliowy.


3. Zalewam to 1,5 szklanki wody. Podgrzewam na kuchence do momentu, aż nie zostanie około 1 szklanki syropu. Często mieszam. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.


4. Truskawki myję, wykrawam szypułki.


5. W plastikowe (koniecznie!) kubeczki wkładam po cztery truskawki.


6. Zalewam, przez sitko, zimnym syropem do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi kubka.


7. Zostawiam truskawki żeby przesiąkły syropem na 30 minut.


8. Wstawiam do zamrażalnika.


Przed jedzenie truskawki rozmrażam.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz