Witam,
zapraszam na fioletowy i pachnący cukier.
Będziecie potrzebować:
- fiołek afrykański (domowy - Saintpaulia lub Sepolia, nie alpejski!),
- cukier,
- cukier,
Wykonanie:
1. Z fiołka obrywam tylko płatki kwiatków.
2. Wsypuję je do moździerza.
3. Dosypuję trzy łyżki cukru.
4. Ucieram, aż płatki się połączą z cukrem i puszczą wonny aromat.
5. Dosypuję kolejne trzy łyżki cukru i ucieram, aż wszystko się połączy.
6. Cukier wysypuję na papier pergaminowy.
7. Do moździerza wsypuję jeszcze trzy łyżki cukru. Ucieram chwilę, żeby "zebrał się" cały pozostały w naczyniu aromat.
8. Ten cukier również wysypuję na pergamin.
9. Rozcieram większe kawałki spodem łyżki.
10. Wstawiam na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Po tym czasie wyłączam piekarnik i w zamkniętym zostawiam cukier do ostygnięcia.
11. Zimny cukier wsypuję ponownie do moździerza i rozbijam zbrylone kawałki. Przesypuję do szczelnie zamykanego słoika.
Cukier doskonale nadaję się do deserów i do napojów, zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz