sobota, 1 listopada 2014

Ekstrakt miętowy

Witam,
zapraszam na ekstrakt domowej roboty.



Będziecie potrzebować:

- mięta świeża,
- wódka.


Wykonanie:

1. Obrywam z gałązek 20 liści mięty.


2. Zgniatam je w dłoni dość mocno.


3. Wkładam do szklanej, wyparzonej butelki.


4. Zalewam zimną wódką. Zakrywam i potrząsam butelką, żeby się pomieszało.


5. Wstawiam do szafki na 7 dni. Raz dziennie wyjmuję i potrząsam.


Ekstrakt jest w pełni gotowy po około miesiącu, ale już po siedmiu dniach jest pachnący i aromatyczny.

W trakcie jego używania możecie dodawać kolejne listki mięty i całość dopełniać wódką, odczekując by ekstrakt na nowo odciągnął.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz