piątek, 7 listopada 2014

Dżem gruszkowy

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz ósmy.


Będziecie potrzebować:

- trzy gruszki,
- 25 gram cukru waniliowego,
- sok z jednej cytryny,
- 100 gram cukru żelującego 3:1.


Wykonanie:

1. Gruszki obieram, oczyszczam i kroję na drobne kawałki.


2. Wsypuję do garnka. Zalewam 300 ml zimnej wody.


3. Dosypuję cukier waniliowy i wlewam sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu około 1,5 godziny, często mieszając.


4. Dosypuję cukier żelujący, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut.


5. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz