Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz ósmy.
Będziecie potrzebować:
- trzy gruszki,
- 25 gram cukru waniliowego,
- sok z jednej cytryny,
- 100 gram cukru żelującego 3:1.
Wykonanie:
1. Gruszki obieram, oczyszczam i kroję na drobne kawałki.
2. Wsypuję do garnka. Zalewam 300 ml zimnej wody.
3. Dosypuję cukier waniliowy i wlewam sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu około 1,5 godziny, często mieszając.
4. Dosypuję cukier żelujący, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut.
5. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz